پروژه ای که در تصاویر مشاهده می کنید مربوط به طراحی نمای یک ساختمان به کار فرمایی اقای مهندس ترابی در غرب تهران می باشد که تمامی مراحل طراحی و اجرای آن توسط شرکت هیرادانا صورت گرفته است و در این مقاله میخواهیم به آنالیز آن بپردازیم . با توجه به خواسته و ماهیت این ساختمان که مسکونی می باشد کارشناسان شرکت معماری هیرادانا پس از برسی پروژه و طی تصمیماتی سبک طراحی و اجرای نما به شکل طراحی نمای مدرن صورت گرفت و متریال هایی که برای آن در نظر گرفته شد و نوع چیدمان و طراحی آن به نوعی وابسته به طراحی مدرن صورت گرفته است . که در ادامه این مقاله بیشتر با جزییات طراحی و مواردی که در طراحی نمای این ساختمان رعایت شده است میپردازیم و این موارد را آنالیز میکنیم .
المان های اصلی در طراحی نمای مدرن
در طراحی نمای این ساختمان از سه المان اصلی استفاده کرده ایم که بیشتر نسبت به دیگر موارد خود را نشان میدهند و جلوه گری میکنند ، شاخص ترین این موارد استفاده از طرح فاخر ایرانی فخرالمدین است که کانسپت اصلی طراحی و اجرای نمای ساختمان ما را شکل میدهد و حجم زیادی از طراحی نمای ما را به خود اختصاص میدهد . این کنتراست ایجاد شده بین سبک های مدرن و استفاده از المان های اصیل ایرانی زیبایی و جذابیت خاصی را به طراحی نمای ساختمان ما میدهند و باعث ایجاد پرستیژی خاص و یونیک برای این ساختمان میشوند که یکی از اهداف اصلی در طراحی و اجرای نمای ساختمان ایجاد همین شخصیت خاص برای ساختمان میباشد . دیگر المان خاصی که در طراحی نما جلوه گری مینماید استفاده از گیاهان و پوشش های سبز در طراحی نما و به خصوص فضای بالکن ها میباشد که حس طراوت و تازگی را به نمای ما میدهد و تاثیر بسزا و زیادی در فضاهای داخلی دارد . همچنین یکی از مواردی که باید در طراحی و اجرای نمای ساختمان به آن توجه داشت هماهنگی و ایجاد هارمونی بین طراحی دکوراسیون داخلی با طراحی نما میباشد به این منظور که اگر طراحی داخلی فضاهای داخلی با یک سبک خاص مانند کلاسیک باشد نمای ساختمان هم باید با طراحی نمای کلاسیک انجام شود .
با توجه به پلان و فرمی که ساختمان داشت و پخی 45 درجه ای که با همسایه دارد ، ما برای طراحی این بخش از همان المان های فخرالمدین استفاده کردیم ولی با توجه به اینکه در این بخش دیوار سلب داریم ما طراحی خاص و استفاده از آجرهای مربعی فیروزه ای که نمونه های آن را میتوانیم در معماری های اصیل ایرانی هم مشاهده میکنیم طراحی را کامل کرده ایم . همچنین بخش های خالی کمی که در بخش هایی از این دیوار به چشم میخورد فضایی خاص را برای ما ایجاد کرده اند .
متریال های طراحی نمای مدرن
همانگونه که در ابتدای این مقاله به این موضوع اشاره کردیم متریال بیس و اصلی ما با توجه به سبک مدرن و همچنین کانسپت طراحی نمای ساختمان که الهام از المان های اصیل ایرانی میباشد آجرهای نسوز نما میباشند ، با توجه به قانون 60 ، 30 ، 10 که از اصول اصلی استفاده از رنگ و متریال برای هر نوع طراحی میباشد ما از 60 درصد آجر استفاده کرده ایم و برای ایجاد کنتراست بصری در اجرای نمای ساختمان از 30 درصد متریال بتن اکسپوز بهره بردیم که علاوه بر ایجاد کنتراست مناسبی که بین اجر و بتن ایجاد میشود هماهنگی مناسبی هم با گیاهان تراس ها دارد در اصل ما از بتن اکسپوز برای برجسته کردن بخش های مختلفی مانند تراس ها و ارتباطی که بین آنها برقرار میشود و همچنین سردرب اصلی ساختمان بهره بردیم برای 10 درصد باقی مانده که باید ارتباطی بین دو متریال آجر و بتن های اکسپوز ایجاد کنند ما از آجر های فیروزه ای و همچنین پوشش های گیاهی استفاده کردیم که علاوه بر مزایایی که پیش تر در این مقاله به آنها اشاره کرده ایم به خوبی توانسته اند که ارتباط مناسب بصری را بین دو متریال اصلی ایجاد کنند .