در این مقاله قصد داریم به معرفی طراحی نمای ساختمان و طراحی داخلی نمایشگاه بین المللی شهر آفتاب تهران بپزدازیم .
مرکز نمایشگاهی
طراحی: مهندسین مشاور نقش جهان پارس (NJP) و مشاور آلمانی GMP
مساحت: زیر بنای کل 930000 مترمربع
سطح اشغال حدود 20% و تراکم 38% و مابقی آن فضاهای سبز و روباز
سال: 1395
مدیر پروژه: مارکوس پیسترر
تیم: سیامک رشیدی، بورکارد پیک، سووانته گراسمن، سوزان تورک، پاتریک هافمن، توبیاس شار، آلبرتو فلورس
تیم اجرا: فریبرز رحیمی نژاد، نیما قهرمان
کارفرما: شهرداری تهران
تیم طراحی: فولکوین مارگ و هوبرت نینهوف با مارکوس فیسترر
شهر: تهران
اراضی پروژه نمایشگاه شهر آفتاب در زمینی به مساحت تقریبی 158 هکتار واقع شده است . مجاورت با فرودگاه بین المللی امام خمینی، امکان اتصال به مترو و خطوط ریلی در تهران، مجاورت با حرم مطهر امام خمینی و دسترسی به محورهای ملی از جمله تهران - قم , بزرگراه تهران - ساوه از جمله مزایا و ویژگی های محل برگزاری نمایشگاه است.
مجموعه نمایشگاه های بین المللی شهر آفتاب از سه بخش اصلی تشکیل شده است: نمایشگاه ها، محور چهار باغ به عنوان یک محور شهری برای اوقات فراغت و مجتمع های مرتبط شامل مراکز تجاری، اداری، مرکز همایشها و سمینارها، هتل ها، مسجد، بخشهای خدماتی و رفاهی، زیر زمین پارکینگ های طبقاتی و سایر بخش های خدمات و پشتیبانی می باشد که هر کدام از بخش ها از طراحی داخلی زیبا و به روزی برخوردار است .
محور چهار باغ در محور شرق به غرب شامل دسترسی های جداگانه عابر پیاده است که بخش ورودی های عابر پیاده جانبی آن با رواق پوشانده شده است . این محور کل مجموعه زمین را به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم می کند ، مجموعه نمایشگاه و بخشهای مربوط و پشتیبانی آن در شمال و بقیه بخش ها در جنوب واقع شده است . محور چهار باغ به عنوان ستون فقرات مجموعه از ورودی شرقی (بزرگراه تهران - قم) و ایستگاه مترو و پایانه های اتوبوس آغاز می شود و تا ورودی غربی (حلقه اول کمربندی شهر آفتاب) ادامه دارد در مرکز این محور یک میدان بزرگ عابر پیاده قرار دارد که ورودی اصلی مجموعه در آن قرار گرفته است .
اصول طراحی نمایشگاه آفتاب تهران در واقع احیای اصول غنی معماری ایرانی و اسلامی در قالبی جدید است . نمایش ساختار هندسی در یکپارچگی فضایی و تنوع در بازسازی ساختمان این مجموعه و محوطه آن نقش اساسی داشته و مفاهیم و الگوهای فضایی-فیزیکی معماری گذشته ایران در قالب و رنگی جدید و اصلی منتقل شده است . برای نمایش الگوی شکل گیری این مجموعه بر اساس یک محور خطی (محور چهار باغ) با الهام از معماری قدیمی ایران و توسعه آن می تواند بر اساس یک هسته زاینده (میدان اصلی و عملکردهای آن) باشد.
احیای معماری گذشته ایران با استفاده از الگوی طاق گهوارهای، محور اصلی با الهام از چهار باغ قدیم، اقتباس از الگوی صد ستون در سالن اصلی نمایشگاه (سالن ملل) و استفاده از سالن های ستون دار در معماری گذشته ایران در ترکیب با محور حرکت آب ، گودال باغ و باغ ایرانی، میدان و غیره متبلور شده است و در ترکیب با یک ساختار طراحی داخلی مدرن ، معماری مجموعه ای است که ویژگی های دیگری می دهد. ترکیب این عامل همچنین به معنی پاسخگویی به برنامه عملکرد ساختمان ، بیان مفاهیمی است که در تداوم معماری این مرز و بوم است.
ساخت این مجموعه که یکی از بزرگترین نمایشگاه های بین المللی دنیا است به صورت گام به گام و با برنامه ریزی به نحوی انجام میشود که در هر مرحله مجموعه کاملی دیده و پاسخگوی نیازهای هر زمان تا توسعه کامل طرح باشد. مراحل ساخت و تکمیل مجموعه در دو مرحله در نظر گرفته شده است، مرحله اول شامل سه مرحله و مرحله دوم می تواند در قسمتهای مختلف تا افق تحقق طرح ادامه یابد.
در اولین مرحله، (سه سال اصلی نمایش)، ورودی، سالن اصلی (سالن ملل) ، مجتمع اداری و سمینار، میدان اصلی (به عنوان مرکز ثقل مجموعه و بزرگترین میدان عابر پیاده در تهران) و مسجد و مجتمع تجاری آن به بهره برداری رسید، که در این زمان نیازهای شهر تهران را برآورده می کند .
شما میتوانید به مراجعه به سایت هیرادانا سایر مقالات منتشر شده در خصوص طرح های برتر جوایز معمار، طراحی نمای ساختمان ، طراحی نما کلاسیک ، باز سازی و دکوراسیون ، انواع سبک در معماری و ... را مطالعه کنید .