پتینه را در لغت می توان به کهنگی و قدیمی کردن و زنگار معنی کرد که در ساختمان سازی و دکوراسیون داخلی به عنوان یک سبک در نقاشی و پوشش دیوارها استفاده می شود . پتینه را همچنین میتوان یک هنر بسیار خاص و زیبا دانست که برای پوشاندن سطوح مختلف به کار میرود . این هنر در ساخت ظروف ، نقاشی ، دکوراسیون داخلی و ... به کار می رود . در سبک های بسیاری از دکوراسیون داخلی می توان مشاهده نمود که دیوارها و یا سقف را به وسیله سبک های متفاوت پتینه کاری می پوشانند و جلوه ای خاص به فضا می دهند . در هنرها و دکوراسیون های امروزی که طرح های خاص تری می باشند پتینه کاری اصولا در حالت هایی استفاده می شود که به فضا یک حس بکر بودن و کهنگی و خلوص بدهد و به همین روش توانسته است طرفداران زیادی را در سرتاسر دنیا برای خود جمع کند .
انواع پتینه کاری ها :
- پتینه کاری کلاسیک
- پتینه کاری مدرن
- پتینه کاری انتیک کاری
- پتینه کاری برجسته و پلاستر
- پتینه کاری به صورت کهنه کاری
- و ...
مزایای مختلف پتینه کاری در ساختمان از زبان شرکت معماری هیرادانا :
- پتینه کاری این قابلیت را دارد که ایرادات مختلف سطوح مانند ترک و ... را بپوشاند .
- پتینه کاری همچنین به دلیل سرعت بالایی که در خشک شدن دارد بسیار محبوب است .
- این هنر بسیار سریع روی سقف و دیوارها قابل اجرا می باشد .
- پتینه کاری قابلیت شست و شو دارد و می توان آن ها را تمیز نمود .
- پتینه قابلیت این را دارد که روی انواع سطوح حتی سطوح منحنی اجرا شود .
- استفاده از پتینه در دکوراسیون داخلی باعث صرفه جویی در هزینه می شود و در عین حال می تواند بسیار زیبا عمل کند .
- نسبت به سایز پوشش های دیوار و سقف و ... دارای تنوع بیشتری هم در طرح و هم در رنگ می باشد .
- پتینه نسبت به انواع رنگ ها و مواد پوشاننده ی سطوح ماندگاری و عمر بیشتری دارد .
- هنگام بازسازی ساختمان می توان پتینه کاری را انجام داد و در بسیاری از هزینه ها صرفه جویی کرد .
تکنیک های متفاوت در پتینه کاری از زبان شرکت معماری و دکوراسیون داخلی هیرادنا :
- پتینه کاری به وسیله ی پارچه
برای انجام این تکنیک کافی است مقداری پارچه داشته باشید و با رنگ آن ها را آغشته کرده و با ضربه به سطح مورد نظر بزنید . روش های دیگری هم برای اجرای پتینه با پارچه وجود دارد که با تمامی این روش ها میتوان پتینه های زیبایی را روی سطوح ایجاد کرد .
- بافت دار کردن سطوح خانه با پتینه
در بافت دار کردن سطوح مختلف مانند دیوار روش های زیادی وجود دارد . از جمله ی این روش ها می توان به ترکیب پودر مل ، روغن الیف ، رنگ روغن ساختمانی و آب که در نتیجه خمیری تقریبا شل ایجاد می شود . در این روش اگر می خواهید غلظت خمیر را تغییر دهید می توانید از مقدار پودر مل و آب را متفاوتی استفاده کنید .
- پتینه کاری به وسیله ی رنگ برداری
پتینه کاری به این روش هم نیز با استفاده از پارچه صورت می گیرد . تفاوت در این روش این است که پارچه را روی سطوح کشیده و رنگ اضافی را برداشته و به خود جذب می کند . در این روش رنگ مد نظر را به دیوار مد نظر زده و سپس با پارچه ای مچاله شده به دیوار ضربه زده و رنگ های اضافی را بر میداریم.
- راه راه نمودن سطوح با استفاده از پتینه کاری
راه راه کردن دیوارها یکی از روش هایی است که می توان به وسیله ی آن جلوه ای خاص به دکوراسیون داخلی داد . این روش بیشتر برای فضاهای خصوصی به ویژه اتاق خواب مناسب می باشد . البته باید دقت نمود که نباید تمامی دیوارها را به این روش پتینه کرد چرا که باعث شلوغی فضا شده و اغراق آمیز به نظر می آید .
- پتینه کاری با استفاده از رنگ
در روش پتینه کاری با استفاده از رنگ ابتدا زیرسازی مناسب روی سطوح انجام می شود . سپس با استفاده از قلمو و غلطک و هر وسیله ای که داخواه شماست رنگ را به دیوار می زنید . بعد از آن که رنگ روی دیوارها خشک شد پتینه کاری انجام می شود .
- پتینه کاری به وسیله ی اسفنج
این روش را می توان یکی از زیباترین و ساده ترین روش های پتینه کاری دانست . به این صورت انجام می شود که در مرحله ی اول دیوار را با رنگ دلخواه رنگ آمیزی کرده و در مرحله ی بعد تکه ای اسفنج را با رنگ دیگر رنگ کرده و ضربه مانند به دیوار می زنیم . باید توجه نمود که در ابتدا باید رنگ های اضافی را به وسیله ی روزنامه از اسفنج بگیریم سپس اقدام به ضربه زدن کنیم .
- پتینه کاری با استفاده از ورق های طلا و ورق های نقره
این سبک از پتینه کاری بیشتر در دکوراسیون کلاسیک به کار می رود و میتوان گفت یکی از مجلل ترین و شیک ترین نوع ها در پتینه کاری می باشد . این تکنیک بیشتر روی چوب ، فلز ، گچ و ... انجام می شود . گچ بری ها در دیوارها و سقف ها در دکوراسیون کلاسیک به گونه ای ساخته می شوند که وزن زیادی نداشته باشند و امکان ریزش نداشته باشند .
- پتینه کاری به وسیله ی جوهر
یکی دیگر از چیزهایی که میتوان با آن پتینه ی زیبایی را روی سطوح ایجاد کرد ، جوهر می باشد . به وسیله ی رنگ جوهر که بسیار رقیق می باشد و وسایل دیگری همچون پارچه ، چوب و ... می توان کاری خاص و زیبا را روی سطوح مختلف مانند دیوارها و سقف انجام داد و جلوه ای زیبا و منحصر به فرد به محیط بخشید .
نکات قابل توجه برای پتینه کاری :
- هنگامی که برای اجرا کردن هنر پتینه کاری این قصد را دارید که از یکسری شابلون استفاده نمایید ، باید دقت کنید که شابلئن ها به دیوار کشیده نشده و رنگ ها را پخش نکنند . برای این کار لازم است که هنگام اسپری کردن رنگ تا کار اسپری کردن تمام نشده است شابلون را بر ندارید .
- برای اینکه چه سبک و طرح پتینه ای را روی دیوار و سقف هایتان میخواهید اجرا کنید ، باید دقت زیادی صورت بگیرد . چرا که همخوانی پتینه با سبک دکوراسیون داخلتان یکی از مهمترین نکات می باشد و در صورت ناخوانا بودن می تواند نتیجه ی عکس بدهد .
- برای انتخاب سبک پتینه و انجام آن باید حتما نمونه های زیادی را مشاهده کنید و با متخصصین در این زمینه مشورت کنید تا بتوانید بهترین نتیجه را از پتینه کاریتان بگیرید و آن حس و حال زیبا و خاصی را که میخواهید به محیط داخلی خانه تان بدهید .
سخن آخر
همانطور که در مطالب بالا مطالعه کردید ، پتینه کاری یکی از راه های زیبا و خاص کردن محیط خانه میتواند باشد . در بازسازی ساختمان و بازسازی منزل ها خیلی از افراد تصمیم می گیرند به جای اینکه بافت فرسوده را به طور کامل تخریب کنند ، بازسازی کرده و روی آن پتینه کار کنند تا بتوانند هم سبکی خاص را اجرا کرده باشند و هم در هزینه ها صرفه جویی شده باشد . پتینه کاری را می توان در سبک های مختلف و با وسایل متعددی اجرا نمود و همانطور که اشاره شد تمام این ها هم به سلیقه ی کارفرما و هم به سبک دکوراسیون داخلی خانه بستگی دارد . یکی از شرکت هایی که در زمینه دکوراسیون کلاسیک با انواع و اقسام سبک ها و ترندهای روز دنیا فعالیت های مختلفی انجام داده است و کارنامه پرباری دارد شرکت معماری هیرادانا می باشد . شما می توانید با سپردن کارهای معماری خودتان به مهندسین و طراحان این شرکت از نتیجه ی رضایت بخش آن مطمئن باشید .