سقف عرشه فولادی در واقع یک نوع روش برای اجرای سازه می باشد که امروزه از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار شده است . این نوع سقف به طور کلی چهار متریال را دارا می باشد که این مصالح را عبارتند از : ورق های فولادی که به عنوان عرشه می باشند ، برش گیر ، آرماتور و بتن .
بتن ریزی در سقف عرشه به صورتی انجام می شود که بسیار صاف و یکدست بوده به همین علت نیازی به پوکه ریزی و کف سازی احساس نمی شود . به همین علت سرعت زیادی در اجرا داشته و سریع برای نازک کاری آماده می شود . یکی از مزیت های این سیستم این می باشد که قالب گیری به عنوان مرحله ای پیچیده و مشکل حذف شده است . به همین علت است که سرعت اجرای اینگونه سقف بسیار بالا بوده و این اجازه را می دهد که بتوان بعد از کامل شدن شبکه های تاسیساتی بتوان به صورت یکپارچه و همزمان بتن ریزی تمامی سقف ها و تمامی طبقات را انجام داد . نصب این ورقه ها در سقف بدون جوش کاری صورت گرفته و برای آن فقط نیاز به میخ و پیچ و مهره می باشد . در بازسازی ساختمان ها برای مقاوم تر کردن ساختمان ها می توان از این سق فاستفاده نمود .
ویژگی های سقف های عرشه فولادی :
با توجه به اینکه سرعت ساخت عرشه بسیار بالا بوده و همچنین می توان طبقات را با یکدیگر بتن ریزی نمود سرعت اجرای این سقف ها تا حد زیادی بالا می رود و در وقت و هزینه ها صرفه جویی می شود .
-
کنترل نمودن بارها هنگام اجرا
این ورق های فولادی حتی بدون اینکه شمع بندی شوند نیز می توانند حین اجرا بارها را تحمل کنند و مانند یک سکو برای انجام کارها عمل کنند .
برای تعیین مقاومت سقف های عرشه ای در برابر حریق آیین نامه های زیادی وجود دارد . بر اساس این آیین نامه ها با توجه به سازه و مقاومت آن می توان میزان مقاومت لازم برای سقف های عرشه ای در برابر حریق را مشخص نمود .
-
مقاومت خوب در مقابل آب و هوا
از آنجایی که این سقف ها را می توان با پوشش های گالوانیزه پوشش داد ، مقاومتشان در برابر عوامل جوی و آب و هواهای مختلف بالا رفته و نتیجتا عمر بیشتری خواهند کرد .
این سقف ها با این که در واقع المان های سازه ای می باشند اما به این دلیل که دارای پوشش گالوانیزه بوده و فرم های مختلفی نیز از نظر ظاهری و بصری دارند جذاب و زیبا به شمار می روند . در واقع با یک پوششی که دوام زیادی دارد دارای زیبایی خاصی هم خواهد شد .
-
بهتر کردن عملکرد سقف در برابر زلزله
این سقف ها دارای یکپارچگی و استحکام بیشتری دارند . به همین دلیل می توان گفت این سیستم دارای سختی و صلبیتی در برابر زلزله بوده و احتمال آسیب را در این موقع کم می کند . چرا که این سیستم کمک می کند تا بار زلزله به المان های باربر دستی توزیع شود .
روش اجرا و ساخت سقف عرشه فولادی :
اولین بخش از اجرای سقف عرشه فولادی را فرمینگ کردن ورق ها می توان دانست که توسط دستگاه های رول فرمینگ صورت می گیرد . این کار دقیقا مطابق با لیست و نقشه های شاپ و اندازه ای که برای پروژه نیاز است و بقیه ی پارامترهای لازمه صورت می گیرد . این مشخصات به دست مهندسین در شرکت تهیه می شود و بعد از اینکه کارفرما و مدیر پروژه آن را تایید کردند انجام گرفته و بسته بندی شده و برای انتقال و حمل آماده می شود .
در مرحله انتقال برای حمل این ها روی اسکلت از جرثقیل و یا تاور استفاده می نمایند . این کار نیز با توجه به نقشه ها و همچنین کدهای محله ای که روی بسته ها نوشته شده است صورت می گیرد .
بعد از آنکه ورق ها به محل پروژه و قسمت هایی که لازم است رسیدند ، باید برای نصب آن ها اقدام نمود که این نیز باید با توجه به ضوابط و دیتیل های اجرایی صورت بگیرد تا کاری دقیق در نهایت تحویل داده شود . برای مثال از جمله این ضوابط و قوانین می توان به این موارد اشاره نمود :
- انتقال و همچنین اجرای این سقف باید طوری انجام شود که حین این کار آسیبی به آن وارد نشده باشد .
- باید دقت شود که هنگام دپوی این عرشه ها بر روی هم آسیبی به هیچکدام وارد نشود و تغییر شکل ندهند .
- اگر فاصله ای که میان تیرهای اصلی با فرعی می باشد با نقشه ها همخوانی نداشته باشد و ایراداتی در آن وارد باشد باید هنگام استفاده از عرشه هایی که طولشان بیشتر از 3 متر است از تیرهای فرعی اضافه استفاده نمود .
- بعد از آنکه عرشه های فولادی روی اسکلت ساختمان پخش شدن نباید ضربه ای با ابزارآلات مختلف و تجهیزات به آن وارد شود وگرنه امکان تغییر شکل موجود است .
- استفاده از عرشه هایی که دارای تغییر شکل های زیادی هستند مجاز نمی باشد .
- و ...
انواع مختلف عرشه های فولادی :
این نوع از سازه درواقع یک صفحه بوده که روی تیرچه های سقف ادامه می یابد و باعث ایجاد یک ساختار می شود . روی آن را می توان بتن ریزی نمود . در واقع سقف عرشه فولادی را می توان بیشتر از یک سقف ساده دانست و در واقع سازه ای می باشد که باعث انتقال بارها و استحکام ساختمان میگردد . می توان گفت از این نوع سیستم برای سازه هایی که شیب دار و یا حتی دارای انحنا می باشند نیز می توان استفاده نمود .
از جمله مزایایی که این نوع سیستم دارد ، می توان به سرعت بالای آن در اجرا و همچنین صرفه جویی در هزینه و وقت اشاره نمود . این سیستم دارای کاربردهای زیادی می باشد . اما خالی از ایراد نیست و بهتر است که ایرادات جزیی آن رفع شود تا به طور کامل یک سیستم عالی برای ساختمان و سقف محسوب شود . برای مثال از این سقف ها در بازسازی ویلا و بازسازی ساختمان و طراحی به طور کلی می توان استفاده نمود .
این نوع از عرشه ها در واقع نوعی از عرشه های فولادی می باشند که می توانند تا دهانه های بزرگتری را ساپورت نمایند . به همین دلیل استفاده از این سیستم دست طراح و معمار را برای طراحی فضاهای مختلف تا حد بسیار زیادی باز کرده و آن ها می توانند کارهای متنوع تری را طراحی نمایند . از این سیستم در طراحی ساختمان به سبک مدرن می تواند بسیار مفید واقع شود .
این سیستم را می توان یک ورق قولادی با پوشش گالوانیزه دانست که به صورت دائمی روی کف برای دال بتنی قرار دارد و حتی بعد از آنکه بتن ریزی نیز انجام شد بر سر جای خود باقی می ماند .این سیستم را می توان ارزانتر ، سریع تر و همچنین مقرون به صرفه تر از قسمت های دیگر عرشه فولادی دانست . البته که باید توجه کرد فلاشینگ های عرشه باعث قدرت بیشتر سازه برای باربری نخواهند شد .
کلام آخر
شرکت معماری هیرادانا که در واقع طراحی داخلی ساختمان و طراحی سازه و معماری و تمامی زمینه های مربوطه را انجام می دهد امیدوار است که این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد . برای استفاده از خدمات این شرکت و دریافت مشاوره مربوط به انجام پروژه های خود می توانید با دفاتر و مهندسین این شرکت ارتباط برقرار کرده و بسیار سریع از خدمات آن بهره ببرید .