در گذشته به طراحی و دکوراسیون داخلی سرویس بهداشتی توجه زیادی نمیشد و این کار ، کاری غیرضروری و خرج اضافی تلقی میشد . اما این روزها یکی از مسائل مهم در طراحی داخلی ساختمان ها و بازسازی منازل محسوب می شود .
ضوابط و استاندارد ها :
اگر بخواهیم از دنیای اعداد ، اندازه ها و استاندارد ها درباره ی طراحی سرویس بهداشتی ها صحبت کنیم ، باید بدانیم حداقل فضای مورد نیاز برای طراحی دستشویی فضایی به ابعاد 110 در 110 سانتی متر می باشد . این ابعاد برای سرویس بهداشتی افراد دارای معلولیت جسمی – حرکتی ، 150 در170 سانتی متر می باشد . البته باید توجه داشت که این اعداد حداقل هاییست که باید رعایت شود و در صورت وجود فضای کافی می توان با رعایت تناسبات فضا های بزرگتری را طراحی کرد . البته باید در نظر گرفت طراحی فضای سرویس بهداشتی در محیط ها و کاربری های متفاوت مانند اداری ، مسکونی ، تجاری و ... دارای تفاوت ها و ضوابط مربوط به کاربری خود می باشد .
چیزی که در طراحی سرویس بهداشتی بسیار مهم است ، توجه به متریال و مصالح مورد استفاده در این فضاست . چرا که در این فضا توجه به تمیزی و نظافت اهمیت بالایی دارد . همچنین این فضا جزو فضای های تر محسوب میشد و نیازمند عایق کاری و تمهیداتی برای مقابله بار نفوذ رطوبت به سایر فضا می باشد .
مصالح :
از متریال های رایج برای استفاده در سرویس بهداشتی ها کاشی ها ، سرامیک ها و سنگ ها هستند . در انتخاب این مصالح باید به مسائلی مانند مقاوم بودن در برابر لکه ها و مواد اسیدی و بازی ، مقاوم بودن در برابر رطوبت و شست و شو ، دوام مناسب نسبت به جرم و ... توجه کرد .
جدا و تفکیک کردن فضا ها :
نکته ی قابل توجه دیگر در بحث طراحی داخلی سرویس بهداشتی ها ، جداسازی فضاها می باشد . گاها در برخی از موارد فضای حمام و دست شویی و روشویی کنار هم قرار میگیرند که در این موارد استفاده از پارتیشن های مقاوم در برابر آب و متناسب با فضا و یا استفاده از دیوار های شیشه ای از گزینه های مناسب می باشد .
نور فضا :
در طراحی داخلی با اندکی توجه به جزئیات می توان دکوراسیون و حس ایجاد شده در فضا را تغییر داد و طراحی سرویس بهداشتی هم از این موضوع مستثنی نیست . توجه به نور پردازی صحیح و درست باعث احساس ارامش و القای حس خوب میشود . برای نورپردازی این فضا می توان از نورهای محیطی ( نور طبیعی- به صورت مستقیم یا غیر مستقیم) ، نور های عملکردی ( نور هایی که تمرکز بر نقاط خاصی برای عملکرد خاصی مانند اصلاح یا ارایش استفاده میشود) و نورهای مخفی (برای نورپردازی تو رفتگی ها و بیرون زدگی ها ) استفاده کرد .
چیدمان و فضای حرکتی :
همانطور که در بالا ذکر شد اکثرا فضای سرویس بهداشتی جمع و جور و کوچک می باشد . به همین دلیل چگونگی چیدمان و دکوراسیون صحیح این فضا به نحوی که فضای حرکتی کافی وجود داشته باشد و در عین حال چشم نواز و زیبا باشد . بسیار دارای اهمیت است .
امروزه برای چیدمان و دکوراسیون فضای داخلی سرویس بهداشتی عناصر و اکسسوری های زیادی وجود دارد که علاوه بر کاربردی و عملکردی بودن ، به زیبایی و چشم نواز شدن فضا کمک میکنند . در اینجا به اختصار چند مورد از این عناصر را بررسی میکنیم :
اینه ها :
با توجه به کوچک بودن فضای سرویس بهداشتی ، آینه علاوه بر جنبه ی عملکردی ، باعث بزرگتر دیدن شدن فضا و انعکاس هر چه بیشتر نور میشود . امروزه تقریبا آینه یکی از عناصر ضروری در فضای سرویس بهداشتی محسوب میشود .
شلف ها :
قفسه ها و شلف ها یکی از کاربردی ترین عناصر و اکسسوری های فضای سرویس بهداشتی میباشند که در سبک ها و انواع گوناگونی متانسب با محیط و اندازه و سبک فضای مورد نظر از انها استفاده کرد . در این مورد میتوان با طراحی منحصر به فرد و مطابق با فضای مورد نظر از فضاهای غیرقابل استفاده و پرت به نحو احسن استفاده کرد . قفسه ها با جای دادن انواع شامپو ها و مواد شوینده در خود منظم تر شدن و زیبا شدن فضا کمک میکنند .
تابلو ها ، گیاه ها :
به جهت زیباسازی ، تزئین و ایجاد روح در فضا می توان از تابلوهای نقاشی ، گیاه های گلدانی و تصاویر و ... با ترکیب رنگ های متناسب با فضا استفاده کرد .
کلام اخر:
یکی از قسمت های غیرقابل حذف یک ساختمان سرویس بهداشتی می باشد . سرویس بهداشتی دارای عناصر و استاندارد هایی می باشد که باید به انها توجه شود و مطابق با نیاز و سلایق کاربران این فضا طراحی شود . برای انتخاب درست و راهنمایی و مشاوره بهتر است از یک متخصص یا شرکت معماری کمک بگیرید . شرکت طراحی داخلی هیرادانا با تجربه کافی و اجرای پروژه های متعدد می تواند در این راه به شما کمک کند .